Sopron
Sopron Megyei Jogú Város Magyarország nyugati részén az osztrák határtól 5 km-re fekszik. Gazdasági és politikai szerepét az elmúlt évszázadokban Bécs közelsége meghatározta meg. Bécs 70 km-re, a schwehati reptér 56 km-re fekszik amik az A3 és A2 autópályákon keresztül érhetők el autóval. Ausztriába könnyen eljuthatunk vonattal is a soproni pályaudvarról a Győr-Sopron-Ebenfurt vasút társasággal.

Természeti értékei a városnak: a Soproni-hegység, a Fertő tó, Balf gyógyfürdője, Hegykő gyógyvize, a belváros történelmi emlékei, a város körüli kastélyok (Eszterháza, Nagycenk), múzeumok. Sopron lakosainak a száma hivatalosan 62.000 fő de nem hivatalos adatok szerint 100.000 fő lakik a városban. A város gazdasági életét az Ausztriával való szoros együtt működés jellemezte múltban és a jelenben is. A külföldi befektetők listáját is Ausztria vezeti.

A 80-as évekhez képest az osztrák bevásárló turizmus visszaesett de még így is jelentős. A város iparára a kis és közép üzemek jellemzőek. A régi textil ipari cégek megszűntek napjainkban az autó ipari beszállítói alkatrészek gyártása jelentős. A szolgáltató szektorban a fogászat és az azt kiszolgáló tevékenységek adnak munkát. (Kb. 300 fogorvos dolgozik a városban.) A szolgáltató szektor szinte teljes mértékben az osztrákokra épül.

A gazdasági élethez szükséges pénzügyi infrastruktúra adott a városban. A turisztikai, szálloda és vendéglátó ipar a hazai és külföldi vendégeket célozta meg. Sopronban rendezik meg évek óta a belföldi és külföldi fiatalok által kedvelt Volt fesztivált. A város lakói közül több ezren dolgoznak Ausztriában. Sopron legnagyobb munka adója a kiemelt státuszt kapott Erzsébet kórház.

A számos középiskola mellett egyeteme is van a városnak több karral, több ezer hallagatóval. A város autós közlekedése zsúfolt hiszen a szűk utcákhoz párosul az, hogy az országban itt a legmagasabb az 1000 főre jutó autók száma.